Älg patê

2009-10-31 @ 16:29:17 • Kommentarer (1)PermalinkRecept-förrätterTrackbacks ()



Före veckan har jag gjort första gången älgpaté. Det var utmärkt och våra kompissar tyckte om det. Receptet har jag själv utvecklat.

Total matlagningtid: 90 minuter

Gräddtid: 60 minuter

Gräddtemperatur: 175 °C

Du ska behöva:

400 g kyckling lever

800 g älg köttfärs

Fars timjan

Torkat och fin malen rosmarin

3 klyftor vitlök

100 g rökt sidfläsk

½ lök

2 dl vispgrädde

1 dl rött vin kokt med 1 msk socker, 1 msk lingonsylt och timjan

250 g mandeln (hackade eller flarn)

1 ägg

2 msk vetemjöl

2 msk smör + smör till formen

Gör så här:

Finthacka lök och sidfläsk och stek det tills lök blir som glass. Blanda köttfärs med små bitar av lever, vitlök, stekt lök och sidfläsk och gör en smet i en mixer. Sedan blanda med ägg, fint hackat timjan, rosmarin, rödvin kokat med lingon och socker, mandeln och långsam tillsätt vispgrädde. Till sist tillsätt lite vetemjöl, salt och peppar. Blanda alltihop ordentlig så det blir en fint smet. Smörja formen ordentlig och lägg köttsmet i den. Grädda den 60 min. Det kommer vara ganska mycket sås i formen efter paté är klart. Den kan du slänga eller använda t.ex. till en grädde sås vilken kan du servera till älg kött. Ta försiktig paté från formen. Servera den kalt, gärna lingonsylt till paté eller plommon - lingon sås.

 

Plommon - lingon sås

Du ska behöva:

3 stora plommon

2 msk lingonsylt eller färska lingon

Lite torkat och finmalen chili

Salt, socker

½ dl rött vin

Gör så här:

Skär plommon i små bitar, tillsätt lingon, rött vin, lite socker, salt och chili. Koka det så länge till det blir en tjock sås. Passera det efter genom en fint sik.

Jag och min systersson

2009-10-20 @ 21:27:51 • Kommentarer (2)PermalinkDagbokTrackbacks ()

Jag måste publicera här en foto av mig och min sistersson Max.
Visst är han gulligt? Jag älskar honom. Han skratar hela tiden och måste röra sig hela tiden.

Kappahl ny kollektion

2009-10-20 @ 21:16:05 • Kommentarer (0)PermalinkDagbokTrackbacks ()

Jag har varit på Kappahl och tittade på deras nya kollektion. Det känns att det är allt svart och grått. Såå det blir ingen roligt vinter i år. Mörkt ute och alla ska ha svarta kläder som på begravningen. Lindex hade lite mer färjade kläder men design är så konstiga. Senare pratade jag med min svärmor. Hon tyckte att det är tur att hon har kläder i garderoben och behöver inte handla någonting. Det var ingenting som hon tyckte om. Tja, inte jag heller.

Milos Urban och långpanna

2009-10-16 @ 12:35:52 • Kommentarer (1)PermalinkDagbokTrackbacks ()

Jag har tagit kontakt med tjeckisk författaren Milos Urban. Jag älskar hans böcker och därför var jag nyfiken om de har redan översätts till svenska. Hans böcker är redan utgivit på engelska, tyska och spanska. Tyvärr finns ingen utgåva på svenska. Han har sagt att ingen svensk utgivare var intresserat :-(((

Ni kan titta hit: http://www.colibri.bg/eng/resultsa.php?author=53

Det har visat sig att det inte finns bara deckare och horor i hans liv men också mycket roliga situationer.


Han har berättat till mig:

När jag behövde en långpanna gick jag till Tesco och köpte en stor. När jag kom hem och ville stoppa det i ungen ansåg jag att den var för stor. Så då har jag bestämt mig att såga av båda handtag. Det var jobbigt men sedan dess passar min långpanna i ungen :-)

Mozilla Firefox

2009-10-16 @ 12:21:29 • Kommentarer (0)PermalinkDagbokTrackbacks ()

Jag har skrivit nytt inlägg till bloggen och när jag var i mitten av artikel stängdes Mozilla och sedan dator och började köra uppdateringar. Då kan jag börja om igen.

Vad trevlig eller hur?

Borsc - rysk soppa

2009-10-15 @ 16:39:01 • Kommentarer (0)PermalinkRecept-sopporTrackbacks ()

6 personer

Den här soppan är jättegod med lite salt, syrlig smak. Man bli ganska mätt så et behövs inte någon större huvudrätt. Soppan smakar bäst andra dag.

 

 

Du ska behöva

300 g färska bladkål

3mindre rödbetor eller 1 stor

2-3 potatisar

Ca 200 g griskött

1 rökt bacon (lidl)

200 g nötkött

1 Tomatpuré

Salt

Hell peppar

Kryddpeppar

1 msk vinäger

2 lagerblad

1 msk olja

Crème fresh

1 lök

 

Gör så här

 

  1. Skär bacon i mindre bitar och stoppa det tillsammans med allt kött (helt) i en stor kastroll och koka det 10 minuter.
  2. Hacka bladkål och skär potatisar i små bitar (ca1,5 cm) och stoppa i kastrollen till köttet, tillsätta kryddor samt salt och koka ihop.
  3. I en annan kastroll koka up rödbetor och när de är klara, rensa dem och skär i små bitar – ca1cm.
  4. Stek lite lök på en stekpanna och sätt till rödbetor och tomatpuré. Till slut kommer till lite crème fresh.
  5. Ta köttet ur soppan och skär den i små bitar och sedan stoppa de tillbaka till soppan tillsammans med rödbetor och vinäger.

Intervju och en stressig dag

2009-10-15 @ 01:14:04 • Kommentarer (2)PermalinkDagbokTrackbacks ()

I måndags åkte jag med tåget till Stockholm där jag skulle ha en intervju. Hela natten sov jag ingenting. Funderade bara vad jag ska säga och försökte komma ihåg visa tyska ord. Det krävs tyska så jag tänkte att det blir någon form av språktest eller intervju på tyska.

När jag kom till järnvägstationen stod tåget redan där. Det hade bara ett enda fel. Vagnar var inte markerade och ingen av oss resenärer hade någon aning om i vilken vagn ska vi gå. På min biljett stod vagn nr. 16 men tåget hade bara 6 vagnar. Alla sökte en konduktör för att fråga men det fann ingen där.

Tåget skulle avgå kl. 6:00 och det var redan två i sex. Skit samma, tänkte jag. Jag sitter mig var som helst. Och det gjorde jag. När vi redan har åkt fick vi reda på vilka vagnar är vilka. Vagn sex var nr sexton.


Sedan kom en ny information. Tåget skulle åka genom Sundsvall och komma till Stockholm kl 11.30 istället kl. 11.00.
På vägen hade vi mer och mer förseningar. Då ringde jag till personal agenturen till rekryterare att jag kanske kan vara lite sent.

Receptionist svarade att rekryterare inte är där och kommer åter kl 14.30. Shit! Vi hade avtalat tid för kl 13.00 och jag skulle åka hem tillbaka samma dag kl fyra eftermiddag. Jag blev lite stressad. Till Stockholm kom vi till slut kl 12.15 och jag hade bara fyrtiofem minuter för att komma till Kista och hitta företaget. Jag hade väggbeskrivning men hade ingen aning om det tar fem minuter eller tjugo. Innan lämnade jag meddelanden till rekryteraren och bad att ringa mig tillbaka. Hon ringde när jag stod redan på gatan där befinner sig deras kontor. Allt går bra, tänkte jag.

Jag kom till receptionen, fick the och rekryteraren kom. När vi kom till intervjurummet ställde jag mitt glas på bordet och ville sitta mig. Tja, det var en toppen dag och jag spillde hela the på bordet. Det var riktig bra inträde och en bra början av intervju. Men sedan gick det bra.

På vägg tillbaka när jag gick genom Kista gallerian såg jag att de klipper hår bara för 190 kronor. I Östersund betalar jag trehundraåttio. Jag hade 2 timmar för att komma till tågstationen så gick jag dit och klippt mina hår.
Klippningen tog bara trettio minuter och jag tänkte åka direkt till Centralen och köpa någon hamburgare innan tågen avgår. Jag hann inte med lunchen så det skulle vara trevlig med lite mat.

När jag kom till tunnelbanan stod ovanligt mycket folk där och trafikansvarig anmält förseningen. Hoppades att det inte blir för länge. Till slut väntade jag nervös i Kista ung halv timme. Det var verkligen knappt att komma i tid till tågen som avgick kl fyra eftermiddag. Två stationer innan Centralen på Fridhemsplann fick vi meddelande att det är något fel på vagn och vi skulle kliva av och vänta tills annan kommer. Jag blev blek i ansiktet. Jag hade bara 15 minuter att komma till tåget.

Gud älskade mig den dagen och metro kom på en gång och jag hann till tåget i tid. Men det blev ingen hamburgare. Jag var glad att det fanns restaurang vagn på tåget som sålde hemska köttbullar men man kunde varma de. Tåget hade ingen försening så kom jag hem kl nio kväll. Det var en lång och stressig dag.

I måndags åkte jag med tåget till Stockholm där jag skulle ha en intervju. Hela natten sov jag ingenting. Funderade bara vad jag ska säga och försökte komma ihåg visa tyska ord. Det krävs tyska så jag tänkte att det blir någon form av språktest eller intervju på tyska.

När jag kom till järnvägstationen stod tåget redan där. Det hade bara ett enda fel. Vagnar var inte markerade och ingen av oss resenärer hade någon aning om i vilken vagn ska vi gå. På min biljett stod vagn nr. 16 men tåget hade bara 6 vagnar. Alla sökte en konduktör för att fråga men det fann ingen där.

Tåget skulle avgå kl. 6:00 och det var redan två i sex. Skit samma, tänkte jag. Jag sitter mig var som helst. Och det gjorde jag. När vi redan har åkt fick vi reda på vilka vagnar är vilka. Vagn sex var nr sexton.


Sedan kom en ny information. Tåget skulle åka genom Sundsvall och komma till Stockholm kl 11.30 istället kl. 11.00.
På vägen hade vi mer och mer förseningar. Då ringde jag till personal agenturen till rekryterare att jag kanske kan vara lite sent.

Receptionist svarade att rekryterare inte är där och kommer åter kl 14.30. Shit! Vi hade avtalat tid för kl 13.00 och jag skulle åka hem tillbaka samma dag kl fyra eftermiddag. Jag blev lite stressad. Till Stockholm kom vi till slut kl 12.15 och jag hade bara fyrtiofem minuter för att komma till Kista och hitta företaget. Jag hade väggbeskrivning men hade ingen aning om det tar fem minuter eller tjugo. Innan lämnade jag meddelanden till rekryteraren och bad att ringa mig tillbaka. Hon ringde när jag stod redan på gatan där befinner sig deras kontor. Allt går bra, tänkte jag.

Foto JAn Öhrström

Jag kom till receptionen, fick the och rekryteraren kom. När vi kom till intervjurummet ställde jag mitt glas på bordet och ville sitta mig. Tja, det var en toppen dag och jag spillde hela the på bordet. Det var riktig bra inträde och en bra början av intervju. Men sedan gick det bra.

På vägg tillbaka när jag gick genom Kista gallerian såg jag att de klipper hår bara för 190 kronor. I Östersund betalar jag trehundraåttio. Jag hade 2 timmar för att komma till tågstationen så gick jag dit och klippt mina hår.
Klippningen tog bara trettio minuter och jag tänkte åka direkt till Centralen och köpa någon hamburgare innan tågen avgår. Jag hann inte med lunchen så det skulle vara trevlig med lite mat.

När jag kom till tunnelbanan stod ovanligt mycket folk där och trafikansvarig anmält förseningen. Hoppades att det inte blir för länge. Till slut väntade jag nervös i Kista ung halv timme. Det var verkligen knappt att komma i tid till tågen som avgick kl fyra eftermiddag. Två stationer innan Centralen på Fridhemsplann fick vi meddelande att det är något fel på vagn och vi skulle kliva av och vänta tills annan kommer. Jag blev blek i ansiktet. Jag hade bara 15 minuter att komma till tåget.

Gud älskade mig den dagen och metro kom på en gång och jag hann till tåget i tid. Men det blev ingen hamburgare. Jag var glad att det fanns restaurang vagn på tåget som sålde hemska köttbullar men man kunde varma de. Tåget hade ingen försening så kom jag hem kl nio. Det var en lång och stressig dag.

The 40 Year-Old Virgin

2009-10-11 @ 22:54:42 • Kommentarer (1)PermalinkDagbokTrackbacks ()

Igår kännde jag att jag måste se någonting roligt. Jag har båkat en god äpple koka. Jag har använt samma deget som till plummon kokan men äpple istället plummon och ingen vlamon frö. Det var riktig gott.
När kokan var färdigt tittade jag på filmen The 40 Year-Old Virgin som handlar om en 40 års gammal kille som har inte haft en kvinna än. Hans kompissar gav honom massa råd hur ska han skaffa en tjej. Stakars han lyssnade han på en kompis och åkte med en riktig berusad tjej som senare spydde i hans ansiktet. Fy, va hemskt. Men det var roligt i filmen. Jag skrattade hela tiden.

Imorgon ska jag åka till Stockholm till en intervju. Så tänk på mig. Jag vill ha ett jobb och flytta till Stockholm.

Ny halsband

2009-10-09 @ 18:18:02 • Kommentarer (2)PermalinkDagbokTrackbacks ()

Jag tänkte fortsätta med smycketillverkning så satt jag 8 timmar och sydde massor av pärlor till varandra. Det blir ett snyggt halsband i lila och silver glasspärlor.

Men jag är inte klart än. Det kommer att ta andra 6 timmar. När jag är klart kommer jag publicera bild på min blogg.

Spaghetti a la carbonara

2009-10-07 @ 16:24:33 • Kommentarer (0)PermalinkRecept-pastarätterTrackbacks ()

Igår var vi sugna på pasta så det blev Spaghetti a la Carbonara. Det är alltid så gott om man gör det rätt. Hmmmmmmmm

Till såsen ska du behöva:
1 ägg
1 vispgrädde
lite parmesan
1 msk smör
lite rökt sidfläsk (du kan hitta den på Lidl. I Italien heter den Pancetta men det är detsamma.)
1 mindre lök
muskat ött
vit peppnar
salt

Blanda grädde med ägg, tillsätt riven parmesan, salt och peppar och riva lite muskat nött. Skär rökt sidfläsk (eller bacon) och lök i bitar. Steka lök med sidfläsk på stekpannan och när är lök som glass häll ägg med grädde i och smör. Det får inte kokas längre än 1 minut. Sedan blanda det med pasta. Godast är det med spaghetti.

Smaklig maltid.

Tjeckiska glasspärlor och mina smycker

2009-10-07 @ 16:12:41 • Kommentarer (0)PermalinkSmyckeTrackbacks ()

Hej igen,

igår gick jag handla lite glassperlor. Det var någon design perlor som jag hade inte tillräkligt. Det är så svin dyrt här i Sverige och det fanns inte så mycket att välja på. Pandora hade nästan bara rocktail.
Så då måste jag vänta tills jag kommer hem igen och göra någonting annat.
Men jag har gjort lite. Jag tänkte att sälja några inför Jul. Det behövs lite Julklappor från tomte eller? Så ni kan gärna ta kontakt med mig om ni vill ha någonting.


Halsband med örhänge: glasspärlor i azur blå och transparent
Hanvävd armband med svarta, silver och lila glassperlor

Intervju - praktiken

2009-10-05 @ 02:15:12 • Kommentarer (0)PermalinkDagbokTrackbacks ()

Så imorgon ska jag på intervju angående praktiken som receptionist. Så vi ska se om jag hittar först jobbet eller praktiken. Prioriterar arbete. Tänk på mig.

Andrea

Princessa

2009-10-05 @ 02:11:46 • Kommentarer (0)PermalinkDagbokTrackbacks ()

Hejsan,

jag vet inte om ni har sett svensk film Princessa men det gjorde jag. Filmen handlar om en tjock 18årig tjej Maja som bor i en liten stan och vill vara skadespelerska. Jag skratade hela filmen. Det hände ingenting speciellt men de vardagssituationer var riktig roliga. Om ni vill skrata så gå på bio.
Ha det roligt.
Du kan titta på bio webben o läsa mer om filmen:




http://www.bio.nu/film/?id=101642

Plummonkaka

2009-10-04 @ 00:16:34 • Kommentarer (2)PermalinkRecept-efterrätterTrackbacks ()



Plummonkaka


Du ska behöva
Deg:
250 g vetemjöl (bäst durum vetemjöl)
200 g strösocker
1 mts bakpulver
2 ägg
2 dcl olja
1 dcl vatten

Strö:

ung. 50g flor- eller strösocker
Kanell
20 g smör
30g vettemjöl


Du behöver också:
1 kg plummon
valmön frö (mörkt och malen)

Blanda vetemjöl, strösocker, bakpulver, ägg, olja och vatten till ett jämt deg. Smörja högre bakformen och hälla ut deget. Mala valmonfrö och blanda den med lite florsocker och strö det över deget. Tvätta och skära plummon. Lägg halva plummon brevid varandra. Det är bättre om du skär varje hälfte ca 1 cm i mitten.

Gör Strö så här: Blanda vetemjöl, socker och smör och blanda ihom med händerna så det blir väldigt små bitar och strö det över hela kakan.

Baka det i ungen ca 40 minuter på ung 200 grader.

Smaklig maltid.

Middag med kompissar

2009-10-04 @ 00:04:18 • Kommentarer (0)PermalinkDagbokTrackbacks ()

Idag var jab bjuden till middag till våra kompissar. Vi hade en grekisk salad, kräftor och vitlökbröd. Jag har bakat en plommon kaka och Carina en Kladdkaka. Det var jätte mysigt och trevligt. Ljus överallt, god vin och kompissar. Vad behöver an mer. Nu är min mage fullt.
Tja, om ni vill smaka den goda plumonkaka då måste ni kolla efter recept. Den kommer snart.

Ungstekt fläskfillé med grönsaker

2009-10-02 @ 01:30:27 • Kommentarer (0)PermalinkRecept-kötträtterTrackbacks ()

4 personer

 

 

Du ska behöva

 

1 hel fläskfilé

Lite original senap (inte sött)

Salt

Peppar

Delikates paprika krydda

5 större potatisar

1 msk oliv olja

2 lök

3 klyftor vitlök

2 morötter + andra grönsaker (t.ex. gröna bönor, ärtor, brokolli, paprika osv.)

 

 

Gör så här

  1. Smörja köttet med senap, salta den och sätt lite svart peppar och röd paprika kryddor och stoppa den i back formen (hels med locket, annars det är bra att använda aluminiumfolie för första 30 minuter).
  2. Skär lök i halv ringar, hacka vitlök och skär morötter, paprika och andra grönsaker i bitar ca 2 cm. Skär potatisar i längsnitt i mitten och sedan gör ca 3 mm tjocka bitar.
  3. Blanda alla grönsaker och stoppa i back formen till köttet sätt på de salt, peppar och paprika kryddor och lite oliv olja och lite vatten
  4. Stek alltihop i ungen på 200-220 grader ca 40-45 minuter (efter 30 min vänd köttet om).

 

Kycklingklubbar med tandori kryddor

2009-10-02 @ 01:22:04 • Kommentarer (0)PermalinkRecept-kötträtterTrackbacks ()

Du ska behöva:

 

1 påse tandori kryddor

4 kyckling klubbar

2-3 större lök

Salt

Potatis

Lite solrosolja

1packet krossade tomater

 

Gör så här:

1.      Blanda tandori kryddor (spara lite kryddor) med 2 msk olja och lägg kyckling i marinaden.

2.      Skär lök och potatisar i ringar.

3.      Blanda köttet med potatisar, lök, tomater och kryddor i en backform och salta lite potatisar.

4.      Stek i ungen ca 40 minuter – 220 grader

 

Matlagning - min stor passion

2009-10-02 @ 01:20:53 • Kommentarer (0)PermalinkOm matlagningTrackbacks ()

Hej,
här ska jag publicera mina egna recept eller de recept som jag tycker om. Jag började laga mat faktisk redan som ett barn. Min mormor hade ett stort kök där man träffade hella familjen. Jag älskade min mormor, hennes mat, kakor och backelse. Doften av kanell, vanillasocker, chockolad och nötter innan Jul var helt magiskt för  mig och alla andra familjemedlemmar så att alla blev duktiga kockar. Mormor lever inte längre och jag känner att det är min tur att utföra matmagi varje dag.

Jag älskar matlagning och därför alltid mat som jag lagar smakar gott. Matlagning är inte bara en stor passion för mig men även också en meditation. Att låga mat är en speciell moment när jag är helt fokuserad på det jag gör. Det finns inget problem i det här momentet och jag öva också på visualiseringen. Jag ser färdigt mat framför mina ögon, känner lukten och smaken på tungan redan när jag skalar potatisar. Det är det bästa meditation jag känner.
Börja tänka som jag och att laga mat blir mycket roligare.

Jag tycker om att bjuda andra på middag eller fika för att se deras glada ögon när de äter mat som smakar gott. För det här är det värd att lära sig laga mat och sluta äta skräpmat.

Hemmalagad mat är inte bara nyttigare men det kan vara också billigare och visa recept kan vara också snabbare.



Intervju

2009-10-02 @ 01:01:37 • Kommentarer (0)PermalinkDagbokTrackbacks ()

Hejsan alla jobbsökande,

äntligen har jag fått en intervju efter så lång tid. Tusen gången har jag skrivit om mitt CV och skrivit massov av personliga brev, träffat jobbcoachen och sedan kom en annons. Det kändes lite konstig så ringde jag nästa dag ditt bara att fråga om tjänsten är aktuellt. Utan att skicka någon e-mail eller prata så mycket om mina erfarenheter har jag fått inbjudan till intervju. Sedan kom jag hem och har hittat en annan förfrågan på min mail utan att jag har ringt ditt.

Min dagens fråga är: Hur hittar man jobb? Anstränga sig och ringa tusen gånger eller bara skicka ett brev eller kanske utföra en magisk ritual?

Välkommen till min nya blogg!

2009-10-02 @ 00:23:29 • Kommentarer (0)PermalinkOm matlagningTrackbacks ()

Hej alihopa,

välkomna till min nya blogg.

Jag har inte klart min bloggstruktur än men det kommer snart.