Vad blir det för mat till Jul Afton?

2009-12-22 @ 23:16:33 • Kommentarer (0)PermalinkRecept-fiskrätterTrackbacks ()

I Tjeckien har vi en annan tradition än i Sverige. Det finns ingen Jul bord som här men vi har en typisk jul middag.
Vår Jul middag består av Fisk soppa och panerad fisk med potatis sallad. Efter det har vi massor av jul kakor på bordet. Jag själv panerar inte fisken men stekar den i ugnen.

Fisk soppa recept:


1-2 fiskhuvud och eller fiskrester
2 större morötter
1 stor lök
1/4 rotselleri
1 större palsternacka
lagerblad, salt, svartpeppar hel, muskat nött, kryddpeppar hel
1 franska (1-2 dagar gammal men inte färsk)
lite olja

Gör så här:
Stoppa fiskhuvud och eller fiskrens i kastroll med kokande vatten och tillsätt salt, ca 6 st. svart peppar, 4 st. kryddpeppar, 2 st. lagerblad och hel lök. Koka långsamt buljong ca 1 timme. Efter det ska du sila buljongen. Riva morot, rotselleri och palsternacka och stek de i kastrollen lite och sedan häll buljongen över det. Det ska vara ca 2/4 morot och 1/4 palsternacka och 1/4 rotselleri. När blir grönsaker nästan mjuka, tillsätt fiskkött och riva i lite muskat nött. Skär franska på små bitar och stek de på stekpannan tills de blir ljusbruna. Franska serverar man själv direkt i talriken med soppan.

Tjeckisk traditionell potatis sallad recept:1 kg potatis
2 större morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri
smörgåsgurka (skivor)
1 burka inlagda ärtor
1 mindre lök
lite bladpersilja
150 g rökt skinka eller kassler (inte skivad)
majonnäs
senap klassisk (osötat, icke stark)
lite ättika eller äpplevinäger
2 tsk socker
salt, malen svartpeppar, lagerblad

Gör så här:
Koka oskalade potatis och lät de svalna. Skär morot, palsternacka och rotselleri i små jämna bitar (ca 8 mm) och koka de tillsammans i vatten med 1 tsk ättika, 1 tsk socker, 1 lagerblad, 3 st. svartpeppar och lite salt. Sila sedan och ta bort kryddor. Vatten kan sedan användas in sallad.
Skala potatis och skär de i små jämna bitar (ca 8 mm). Skär skinka i små jämna bitar i samma storlek som potatis och blanda med potatis. Tillsätt finhackad lök, sk§r smůrgús gurka, kokade morötter med palsternacka och rotselleri. Sila ärtor och tillsätt de till potatisar. Sedan blanda i majonnäs, 1 msk senap, fint hackad bladpersilja. Smaksätta med salt, malen svartpeppar. Blanda lite vatten med 1 tsk ättika, socker och 1 msk olja och häll i sallad. (Du kan också använda vatten i vilken du har kokat grönsaker. Sallad skulle ha en harmonisk smak av salt, sur och sött.

Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback