Jul Afton

2009-12-24 @ 23:07:20 • Kommentarer (1)PermalinkDagbokTrackbacks ()

Så Julmiddag tog slut och min mage är propflullt. Så det blir diet nästa vecka. Det känndes att jag har varit den snällaste människa i år därför att jag har fått de flesta julklappar.

Ugn stekt anka - Jul dag tradition

2009-12-22 @ 23:37:35 • Kommentarer (0)PermalinkRecept-kötträtterTrackbacks ()

Den 25 december hade vi alltid ugn stekt anka på bordet. Det här är typiskt festligt mat i Tjeckien. Jag brukar få alltid frågor angående recept. Tjeckiskt recept är väldigt enkelt att komma ihåg. Det ända som man behöver tänka på är att kolla ankan regelbundna ca varje 15-20 minuter och hälla såsen över så den får jämt gyllene färg.

Du ska behöva:
1 anka
salt, kummin (hell)
lite vatten

Gör så här:
Salta anka, sätt den i  långpannan med bröster neråt och strö jämt kummin över ankan. Strö också lite grovt salt på långpannan. Tillsätt ca 1,5dl vatten och grädda sedan i varmt ugnen (200 grader). Varje 20 minuter kolla ankan och häll lite sås från ankan över den. Om det behövs tillsätt vatten igen. Att steka ankan tar ungefär 40 minuter per kg.

Vi serverar anka med kokat kål och potatisbullar. Jag älskar att äta anka mest med surkål.

Surkål till anka:
1 burk surkål
1 mindre lök
1 msk olja
150 g rökt fläsksida
salt, kummin
2 msk vetemjöl
2 msk strösocker


Gör så här:
Skär fläsksida i mindre bitar och stek den lite sedan i kastrollen. Tillsätt surkål, salt och kummin och lite vatten. Koka den ungefär 1 timme. Smält socker i stekpannan, och häll den i kokande kål. Hacka lök och stek den på stekpannan med 2 msk olja. När blir lök lite brun tillsätt 2 msk vetemjöl och stek det tills det blir brun. Sedan häll över kokande kål och koka det ihop ungefär andra 15-20 minuter.

Potatis kakor:
Potatis kakor gör man från samma deg som kroppkakor. Gör en rulle av degen och koka den 10 minuter på varje sida. Sedan skär i 1 cm tjocka bitar och servera till ankan. De är också goda till stuvad spenat.

Vad blir det för mat till Jul Afton?

2009-12-22 @ 23:16:33 • Kommentarer (0)PermalinkRecept-fiskrätterTrackbacks ()

I Tjeckien har vi en annan tradition än i Sverige. Det finns ingen Jul bord som här men vi har en typisk jul middag.
Vår Jul middag består av Fisk soppa och panerad fisk med potatis sallad. Efter det har vi massor av jul kakor på bordet. Jag själv panerar inte fisken men stekar den i ugnen.

Fisk soppa recept:


1-2 fiskhuvud och eller fiskrester
2 större morötter
1 stor lök
1/4 rotselleri
1 större palsternacka
lagerblad, salt, svartpeppar hel, muskat nött, kryddpeppar hel
1 franska (1-2 dagar gammal men inte färsk)
lite olja

Gör så här:
Stoppa fiskhuvud och eller fiskrens i kastroll med kokande vatten och tillsätt salt, ca 6 st. svart peppar, 4 st. kryddpeppar, 2 st. lagerblad och hel lök. Koka långsamt buljong ca 1 timme. Efter det ska du sila buljongen. Riva morot, rotselleri och palsternacka och stek de i kastrollen lite och sedan häll buljongen över det. Det ska vara ca 2/4 morot och 1/4 palsternacka och 1/4 rotselleri. När blir grönsaker nästan mjuka, tillsätt fiskkött och riva i lite muskat nött. Skär franska på små bitar och stek de på stekpannan tills de blir ljusbruna. Franska serverar man själv direkt i talriken med soppan.

Tjeckisk traditionell potatis sallad recept:1 kg potatis
2 större morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri
smörgåsgurka (skivor)
1 burka inlagda ärtor
1 mindre lök
lite bladpersilja
150 g rökt skinka eller kassler (inte skivad)
majonnäs
senap klassisk (osötat, icke stark)
lite ättika eller äpplevinäger
2 tsk socker
salt, malen svartpeppar, lagerblad

Gör så här:
Koka oskalade potatis och lät de svalna. Skär morot, palsternacka och rotselleri i små jämna bitar (ca 8 mm) och koka de tillsammans i vatten med 1 tsk ättika, 1 tsk socker, 1 lagerblad, 3 st. svartpeppar och lite salt. Sila sedan och ta bort kryddor. Vatten kan sedan användas in sallad.
Skala potatis och skär de i små jämna bitar (ca 8 mm). Skär skinka i små jämna bitar i samma storlek som potatis och blanda med potatis. Tillsätt finhackad lök, sk§r smůrgús gurka, kokade morötter med palsternacka och rotselleri. Sila ärtor och tillsätt de till potatisar. Sedan blanda i majonnäs, 1 msk senap, fint hackad bladpersilja. Smaksätta med salt, malen svartpeppar. Blanda lite vatten med 1 tsk ättika, socker och 1 msk olja och häll i sallad. (Du kan också använda vatten i vilken du har kokat grönsaker. Sallad skulle ha en harmonisk smak av salt, sur och sött.

God Jul och gott Nytt År 2010

2009-12-21 @ 23:50:55 • Kommentarer (1)PermalinkDagbokTrackbacks ()

Jag önskar till alla som läser min blogg God Jul och att ni ha det bra i den nya året trots en dålig eonomisk situation över hela Sverige. Vi kan hoppas att allt kommer blir bättre.

Ingefära kakor

2009-12-12 @ 23:43:29 • Kommentarer (0)PermalinkRecept - JulkakorTrackbacks ()

De här kakorna är inte bara goda men man kan ha de i dosan hela året. Och det luktar så gott när man bakar de i hela huset.

Ugn temperatur: ca 160 grader
Bakning tid: 15-20 minuter


Du ska behöva (100 st.):
280 g vetemjöl
230 g florsocker
2 ägg
9 g torkad malen ingefära
ca 2cm bit riven färsk ingefära
1 msk bakpulver
skal från halva citron

Gör så här:
Blanda alla ingredienser och bearbeta ett slet deg. Kavla 3 mm tjock och sedan sticka kakor. Låt kakor villa till nästa dag och grädda de nästa morgon.

 

Kakor ska lagras i en kartong aska helst på balkongen. De mjuknar ung i två - tre veckor.

Nobel prisutdelning

2009-12-12 @ 23:31:24 • Kommentarer (0)PermalinkDagbokTrackbacks ()

Igår tittade jag på Nobel pris utdelning från Oslo. Det var verkligen jätte bra konsert, särskilld Alexander Rybak. Synd att i Sverige tittar man bara på en tråkigt kunglig middag utan någon underhållning.

Tjeckiska pepparkakor

2009-12-11 @ 00:08:22 • Kommentarer (0)PermalinkRecept - JulkakorTrackbacks ()

Tjeckiska pepparkakor är annorlunda än de svenska. De är lite tjockare och mjukare. Vi brukar  dekorera de ocksåmed socker glasyr och jag hänger de också på Julgranen. Julgranen är altid akta lika som stearingljus och pepparkakor.

Ungn temperatur: 160-170 grader
Gräddtid: 10 minuter

Du ska behöva:
500 g vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk pepparkoka kryddor
100 g honung
150 g florsocker
50 g smör eller margarin
2 hela ägg
1 msk olja

Gör så här:
Bearbeta en tjockare deg och låt den vila lite (halv timme - 2 timmar)
Kavla degen sedan och stansa i olika former (stjärna, hjärta...)
Låt kakor svalna och sedan kan du börja med dekorationen.

Glasyr:
1 ägvita
3 msk potatis eller majsstarkelse
citron saft (några droppar)
120 - 140 g florsocker

Gör så här:
Sätt en skål på en kastrol med kokande vatten och sätt i den alla ingredienser. Vispa sedan tills du få en slätt vit snö. Ta en plastpåse och klippa en liten horn och fyll med massan. Och nu kan du börja med pyssel.

Kakor ska lagras i en kartong aska och ligga i kylan ca två veckor.

Före Jul

2009-12-10 @ 23:50:07 • Kommentarer (0)PermalinkDagbokTrackbacks ()Jag har inte varit några dagar på bloggen. Det är därför att jag bakar Julkakor hela tiden eller söker fina Julklappor. Vi har också målat i hallen. Tja ingen tid altså. Jag ska publicera här några av mina tjeckiska recept så ni kan prova på att båka själva någonting nytt. Annars önskar jag er en trevlig advent.