Älg patê



Före veckan har jag gjort första gången älgpaté. Det var utmärkt och våra kompissar tyckte om det. Receptet har jag själv utvecklat.

Total matlagningtid: 90 minuter

Gräddtid: 60 minuter

Gräddtemperatur: 175 °C

Du ska behöva:

400 g kyckling lever

800 g älg köttfärs

Fars timjan

Torkat och fin malen rosmarin

3 klyftor vitlök

100 g rökt sidfläsk

½ lök

2 dl vispgrädde

1 dl rött vin kokt med 1 msk socker, 1 msk lingonsylt och timjan

250 g mandeln (hackade eller flarn)

1 ägg

2 msk vetemjöl

2 msk smör + smör till formen

Gör så här:

Finthacka lök och sidfläsk och stek det tills lök blir som glass. Blanda köttfärs med små bitar av lever, vitlök, stekt lök och sidfläsk och gör en smet i en mixer. Sedan blanda med ägg, fint hackat timjan, rosmarin, rödvin kokat med lingon och socker, mandeln och långsam tillsätt vispgrädde. Till sist tillsätt lite vetemjöl, salt och peppar. Blanda alltihop ordentlig så det blir en fint smet. Smörja formen ordentlig och lägg köttsmet i den. Grädda den 60 min. Det kommer vara ganska mycket sås i formen efter paté är klart. Den kan du slänga eller använda t.ex. till en grädde sås vilken kan du servera till älg kött. Ta försiktig paté från formen. Servera den kalt, gärna lingonsylt till paté eller plommon - lingon sås.

 

Plommon - lingon sås

Du ska behöva:

3 stora plommon

2 msk lingonsylt eller färska lingon

Lite torkat och finmalen chili

Salt, socker

½ dl rött vin

Gör så här:

Skär plommon i små bitar, tillsätt lingon, rött vin, lite socker, salt och chili. Koka det så länge till det blir en tjock sås. Passera det efter genom en fint sik.

The old witch world

Travel Matlagning Samhällstema, art och design

RSS 2.0