Ugn stekt anka - Jul dag tradition

2009-12-22 @ 23:37:35 • Kommentarer (0)PermalinkRecept-kötträtterTrackbacks ()

Den 25 december hade vi alltid ugn stekt anka på bordet. Det här är typiskt festligt mat i Tjeckien. Jag brukar få alltid frågor angående recept. Tjeckiskt recept är väldigt enkelt att komma ihåg. Det ända som man behöver tänka på är att kolla ankan regelbundna ca varje 15-20 minuter och hälla såsen över så den får jämt gyllene färg.

Du ska behöva:
1 anka
salt, kummin (hell)
lite vatten

Gör så här:
Salta anka, sätt den i  långpannan med bröster neråt och strö jämt kummin över ankan. Strö också lite grovt salt på långpannan. Tillsätt ca 1,5dl vatten och grädda sedan i varmt ugnen (200 grader). Varje 20 minuter kolla ankan och häll lite sås från ankan över den. Om det behövs tillsätt vatten igen. Att steka ankan tar ungefär 40 minuter per kg.

Vi serverar anka med kokat kål och potatisbullar. Jag älskar att äta anka mest med surkål.

Surkål till anka:
1 burk surkål
1 mindre lök
1 msk olja
150 g rökt fläsksida
salt, kummin
2 msk vetemjöl
2 msk strösocker


Gör så här:
Skär fläsksida i mindre bitar och stek den lite sedan i kastrollen. Tillsätt surkål, salt och kummin och lite vatten. Koka den ungefär 1 timme. Smält socker i stekpannan, och häll den i kokande kål. Hacka lök och stek den på stekpannan med 2 msk olja. När blir lök lite brun tillsätt 2 msk vetemjöl och stek det tills det blir brun. Sedan häll över kokande kål och koka det ihop ungefär andra 15-20 minuter.

Potatis kakor:
Potatis kakor gör man från samma deg som kroppkakor. Gör en rulle av degen och koka den 10 minuter på varje sida. Sedan skär i 1 cm tjocka bitar och servera till ankan. De är också goda till stuvad spenat.

Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback