Tjeckiska pepparkakor
Tjeckiska pepparkakor är annorlunda än de svenska. De är lite tjockare och mjukare. Vi brukar dekorera de ocksåmed socker glasyr och jag hänger de också på Julgranen. Julgranen är altid akta lika som stearingljus och pepparkakor.
Ungn temperatur: 160-170 grader
Gräddtid: 10 minuter
Du ska behöva:
500 g vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk pepparkoka kryddor
100 g honung
150 g florsocker
50 g smör eller margarin
2 hela ägg
1 msk olja
Gör så här:
Bearbeta en tjockare deg och låt den vila lite (halv timme - 2 timmar)
Kavla degen sedan och stansa i olika former (stjärna, hjärta...)
Låt kakor svalna och sedan kan du börja med dekorationen.
Glasyr:
1 ägvita
3 msk potatis eller majsstarkelse
citron saft (några droppar)
120 - 140 g florsocker
Gör så här:
Sätt en skål på en kastrol med kokande vatten och sätt i den alla ingredienser. Vispa sedan tills du få en slätt vit snö. Ta en plastpåse och klippa en liten horn och fyll med massan. Och nu kan du börja med pyssel.
Kakor ska lagras i en kartong aska och ligga i kylan ca två veckor.
Ungn temperatur: 160-170 grader
Gräddtid: 10 minuter
Du ska behöva:
500 g vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk pepparkoka kryddor
100 g honung
150 g florsocker
50 g smör eller margarin
2 hela ägg
1 msk olja
Gör så här:
Bearbeta en tjockare deg och låt den vila lite (halv timme - 2 timmar)
Kavla degen sedan och stansa i olika former (stjärna, hjärta...)
Låt kakor svalna och sedan kan du börja med dekorationen.
Glasyr:
1 ägvita
3 msk potatis eller majsstarkelse
citron saft (några droppar)
120 - 140 g florsocker
Gör så här:
Sätt en skål på en kastrol med kokande vatten och sätt i den alla ingredienser. Vispa sedan tills du få en slätt vit snö. Ta en plastpåse och klippa en liten horn och fyll med massan. Och nu kan du börja med pyssel.
Kakor ska lagras i en kartong aska och ligga i kylan ca två veckor.