Älg patê
Före veckan har jag gjort första gången älgpaté. Det var utmärkt och våra kompissar tyckte om det. Receptet har jag själv utvecklat.
Total matlagningtid: 90 minuter
Gräddtid: 60 minuter
Gräddtemperatur: 175 °C
Du ska behöva:
400 g kyckling lever
800 g älg köttfärs
Fars timjan
Torkat och fin malen rosmarin
3 klyftor vitlök
100 g rökt sidfläsk
½ lök
2 dl vispgrädde
1 dl rött vin kokt med 1 msk socker, 1 msk lingonsylt och timjan
250 g mandeln (hackade eller flarn)
1 ägg
2 msk vetemjöl
2 msk smör + smör till formen
Gör så här:
Finthacka lök och sidfläsk och stek det tills lök blir som glass. Blanda köttfärs med små bitar av lever, vitlök, stekt lök och sidfläsk och gör en smet i en mixer. Sedan blanda med ägg, fint hackat timjan, rosmarin, rödvin kokat med lingon och socker, mandeln och långsam tillsätt vispgrädde. Till sist tillsätt lite vetemjöl, salt och peppar. Blanda alltihop ordentlig så det blir en fint smet. Smörja formen ordentlig och lägg köttsmet i den. Grädda den 60 min. Det kommer vara ganska mycket sås i formen efter paté är klart. Den kan du slänga eller använda t.ex. till en grädde sås vilken kan du servera till älg kött. Ta försiktig paté från formen. Servera den kalt, gärna lingonsylt till paté eller plommon - lingon sås.
Plommon - lingon sås
Du ska behöva:
3 stora plommon
2 msk lingonsylt eller färska lingon
Lite torkat och finmalen chili
Salt, socker
½ dl rött vin
Gör så här:
Skär plommon i små bitar, tillsätt lingon, rött vin, lite socker, salt och chili. Koka det så länge till det blir en tjock sås. Passera det efter genom en fint sik.